Φανταστείτε οι εργάσιμες μέρες να γίνονταν 4 αντί για 5!! Το πείραμα της Utah..


Πώς θα σας φαινόταν εάν το Σαββατοκύριακο ξεκινούσε από την Παρασκευή? Εάν αντί για 5 οι εργάσιμες ημέρες γινόντουσαν 4? Αν και όλα αυτά μοιάζουν με σενάρια φαντασίας για τα δεδομένα μας, κάπου στην Αμερική και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Utah, όλο αυτό πήρε τη μορφή πειράματος και διήρκεισε για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Αύγουστο του 2008. Πάνω από 17.000 εργαζόμενοι υιοθέτησαν το καινούργιο ωράριο εργασίας, το οποίο αντί να μοιράζεται σε πέντε 8ωρα μετατράπηκε σε τέσσερα 10ωρα. Έτσι, χωρίς να μειώνονται οι συνολικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, οι υπάλληλοι μπορούν να απολαμβάνουν ένα 3ήμερο Σαββατοκύριακο!

Aκολουθούν τα αποτελέσματα του πειράματος, τα οποία αποδείχτηκαν θετικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσον αφορά τους εργαζόμενους όσο και σε επίπεδο εταιρείας, περιβάλλοντος  ακόμα και δημόσιας υγείας!

Για τις εταιρείες που εφάρμοσαν το νέο ωράριο δεν υπήρχε ανάγκη να ανάβουν φώτα, να λειτουργούν ασανσέρ και υπολογιστές , ούτε να πληρώνουν συνεργεία καθαρισμού τις Παρασκευές. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έπεσαν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού η ανάγκη για κλιματιστικό ήταν μικρότερη μιας και τα καυτά μεσημέρια της Παρασκευής αντικαταστάθηκαν με δροσερά πρωινά και απογεύματα από Δευτέρα έως και Πέμπτη. Συγκεκριμένα το μήνα Μάιο η πολιτεία έσωσε $1,8 εκατομμύρια.

Σε επίπεδο εργαζομένων, μια έρευνα έδειξε ότι το 82% έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι και διατίθενται να μονοποιήσουν αυτό το ωράριο, το οποίο βελτιώνει αισθητά και την ισορροπία χρόνου ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια. Σε επίπεδο περιβαλλοντολογικό, σκεφτείτε απλά το ενργειακό κέρδος και τη διευκόλυνση της κίνησης στους δρόμους, εάν τα κτίρια των γραφείων βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 4 μέρες στην εβδομάδα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους 20% λιγότερο!

Στον αντίποδα, πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ωράριο, θα επιφέρει άσχημα αποτελέσματα, όπως εξαντλημένους εργαζόμενους με χαμηλότερη απόδοση και περισσότερα προβλήματα, καθώς και λιγότερο χρόνο για εκγύμναση και περισσότερη κατανάλωση junk food. Τα πραγματικά αποτελέσματα  παρ’ όλα αυτά, έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι της Utah παρουσίασαν λιγότερο στρες και άγχος και όπως αποδείχτηκε έλειψαν πολύ λιγότερες ημέρες λόγω προβλημάτων υγείας κατά τη διάρκεια της επιβολής του νέου ωραρίου. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η κούραση προκαλείται στους εργαζόμενους μετά από 12 ώρες εργασίας την ημέρα. Ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα  ήταν επίσης και η αύξηση της εθελοντικής εργασίας που παρατηρήθηκε στην πολιτεία κατά τη διάρκεια του πειράματος!

Στην εποχή λοιπόν που οι εταιρείες ψάχνουν να κάνουν περικοπές και οι κυβερνήσεις επιβάλλεται να γίνουν πιο αποτελεσματικές, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε σοβαρά αυτό το σενάριο και να σταματήσουμε να κολάμε σε δεδομένα από άλλες εποχές απλά επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει??

For the record: Οι ατσαλάκωτοι ψηφίζουν υπέρ!

Ψηφίστε κι εσείς, είμαστε περίεργοι…

source:     Scientific American

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Προσπαθήστε να μάς Τσαλακώσετε / Ask