Θα κερδίσει το Internet το νόμπελ ειρήνης για το 2010??


Μια ασυνήθιστη θα λέγαμε υποψηφιότητα για νόμπελ ειρήνης έθεσε ο ιταλός εκδότης του Wired Magazine για το 2010. Ναι σωστά καταλάβατε, το ίντερνετ είναι υποψήφιο για νόμπελ φέτος, κάτι που διαδόθηκε παρά την αυστηρή τακτική της επιτροπής νόμπελ για την απόκρυψη των υποψηφιοτήτων..

Η δήλωση του ιταλού που πρότεινε την υποψηφιότητα, μέσες άκρες, ακολουθεί παρακάτω:

“Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το διαδίκτυο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δίκτυο υπολογιστών. Είναι ένα ατελείωτο δίκτυο ανθρώπων. Άντρες και γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη συνδέονται μεταξύ τους, χάρις στην μεγαλύτερη κοινωνική διεπιφάνεια που είδε ποτέ το φώς της ανθρωπότητας. Η φηφιακή κουλτούρα έχει θέσει πια τα θεμέλια για ένα νέο είδος κοινωνίας. Και αυτή η κοινωνία προωθεί τον διάλογο, την διαπραγμάτευση και την κοινή γνώμη μέσω της επικοινωνίας. Η δημοκρατία ανέκαθεν άνθιζε όπου υπήρχε πολυφωνία, αποδοχή, διάλογος και συμμετοχή. Και η επικοινωνία με τους άλλους ήταν ανέκαθεν το πιο αποδοτικό αντίδοτο στο μίσος και τη διαμάχη. Για αυτούς τους λόγους το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο ειρηνικό. Εξού και όσοι το χρησιμοποιούν μπορούν να σπείρουν τους καρπούς της μη- βίας. Και για αυτούς τους λόγους το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα πρέπει να αποδοθεί το Internet. Ένα Νόμπελ για κάθε έναν από εμάς.”

Αν και η δήλωση αυτή περιέχει πολλά ορθά σημεία, δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε αυτή την υποψηφιότητα ως “περίεργη”, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νόμπελ έχει αποδοθεί, από το 1901,  97 φορές σε προσωπικότητες και 23 φορές σε οργανισμούς. Το περίεργο της φετινής υποψηφιότητας έγγειται στην φύση του διαδικτύου, δεν είναι ούτε άτομο ούτε οργανισμός, κάποιος θα το χαρακτήριζε ως εργαλείο χωρίς φυσική οντότητα… Αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τα στοιχεία, θα αναρωτηθούμε σε ποιούς ακριβώς ανήκει αυτή η υποψηφιότητα..Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

  • To διαδίκτυο σαν σύλληψη έχει τις ρίζες της στο project ARPANET των δεκαετιών 1960 και 1970.
  • Το πρωτόκολο TCP/IP και ο όρος «internet» προτάθηκε από τους Vinton Cerf, Yogen Dalal and Carl Sunshineτο 1974 και έγινε δεκτό το 1983.
  • Ο Ray Tomlinson δημιούργησε το πρότυπο @email address το 1971.
  • Η Google που ιδρύθηκε το 1998, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ένας από τους πιο διάσημους, διαπρέποντες και καινοτόμους οργανισμούς του διαδικτύου.
  • Τέλος, και δυστυχώς ακόμα πιστεύουμε, ότι η αίσθηση των περισσοτέρων χρηστών για το διαδίκτυο είναι ότι αποτελεί αυτό το μπλε “e” εικονίδιο το οποίο κλικάρουμε για να μπούμε στο Facebook!

Για όσους θέλουν να μοιραστούν την γνώμη τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχεί ένα site με απόψεις, στο internetforpeace.org

Από κει και πέρα δεν μένει παρά να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα!

http://www.sitepoint.com/blogs/2010/02/07/internet-2010-nobel-peace-prize/

Advertisements

1 Comment

Filed under internet

One response to “Θα κερδίσει το Internet το νόμπελ ειρήνης για το 2010??

  1. Noelito

    edw pire nobel o Obama kai malista nobel eirinis. Meta apo ayto mporei na parei nobel mexri kai h menegaki.

Προσπαθήστε να μάς Τσαλακώσετε / Ask

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s