1524 σφηνάκια παρακαλώ…


Οι ηλικιωμένοι που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, υποδεικνύει αμερικανική έρευνα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα άτομα που έπιναν 8-14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, σε όσους ξεπερνούσαν τις 14 μονάδες, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος.

Η έρευνα του Wake Forest University παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.Οι Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δείγμα 3.069 ατόμων ηλικίας 75 και άνω. Στην έναρξη της εξαετούς έρευνας, οι 2.587 συμμετέχοντες δεν εμφάνιζαν καμία ένδειξη της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι παρουσίαζαν ελαφρά μείωση των νοητικών ικανοτήτων τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 523 εκ των υγιών εθελοντών εκδήλωσαν άνοια.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως κάπνισμα, κατάθλιψη και κοινωνική δραστηριοποίηση, και διαπίστωσαν ότι ένα έως δύο ποτά την ημέρα συνδέονταν με 37% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των υγιών συμμετεχόντων. Ωστόσο, σε όσους είχαν ήδη εμφανίσει σημάδια της νόσου, η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με επιδείνωση της ασθένειας.

Μεταξύ των εθελοντών, οι τέσσερις στους δέκα δεν έπιναν αλκοόλ, οι τέσσερις στους δέκα έπιναν έως 7 ποτά την εβδομάδα, ένας στους δέκα κατανάλωνε 8-14 ποτά και ένας στους δέκα έπινε περισσότερο από 14 ποτά την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί τον εγκέφαλο. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Kaycee Sink, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι, όπως οι ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην καλή χοληστερόλη και η απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, μίας χημικής ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.

Advertisements

Leave a comment

Filed under health, Nightlife

Προσπαθήστε να μάς Τσαλακώσετε / Ask

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s